Skip to main content

Koffiespreekuur 5 mei: Wat is surrogaatkoffie?

Koffiespreekuur 5 mei: Wat is surrogaatkoffie?

Komend koffiespreekuur staat gepland op bevrijdingsdag: 5 mei. Op bevrijdingsdag vieren we vrijheid. Dat was in de Tweede Wereldoorlog anders en dat had ook veel invloed op koffie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte door bezetting veel in het buitenland geproduceerde producten op. Dat gold voor veel producten, zoals thee, suiker én koffie. Om toch iets warms te drinken wat een beetje leek op koffie werd surrogaatkoffie geïntroduceerd. Dit koffiesurrogaat werd door grote koffieproducenten opgepikt en op de markt gebracht. Douwe Egberts kwam met Fama en Van Nelle met Pitto.

Waaruit bestaat surrogaatkoffie uit?

Dit zogenoemde surrogaatkoffie bestaat voornamelijk uit gerst en cichorei. Cichorei is een plant uit de familie van witlof en andijvie. Het deel van de cichorei-plant dat voor surrogaatkoffie wordt gebruikt is de wortel. Deze wortel wordt geroosterd en daarna gemalen. Zo ontstaat er ‘koffie.'

Surrogaatkoffie bevat geen cafeïne, wat gewoonlijk in koffie zit. Daarom wordt surrogaatkoffie om dit moment veel gedronken om gezondheidsredenen.

Koffiespreekuur

Tijdens het koffiespreekuur op 5 mei gaan we proeven hoe dit koffiesurrogaat smaakt en hoe dit zich verhoudt tegenover andere soorten koffie’s. Hiervoor genruiken we koffie en gedecafineerde koffie. Deze drie varianten gaan we cuppen. Daarnaast verdiepen we ons verder in de aspecten rondom cafeïne en cichorei.

Ook kun je zoals elk koffiespreekuur al je vragen stellen over koffie en we helpen je graag met problemen met je filterapparaat, espressomachine of molen. Neem daarom vooral je gear mee, we helpen je gelijk.

Zorg ervoor dat je komt en er zijn geen excuses want het koffiespreekuur start om 10 uur en de bevrijdingsfestivals beginnen om 12:30 ;). Kan je niet? Het volgende koffiespreekuur is op 2 juni en gaat over ijskoffie.


Wil je meer leren over koffie door middel van een workshop? Stuur dan een mailtje naar info@manmetbrilkoffie.nl

Tekst: Beau Meijer